Inspecţia de specialitate este forma principală prin care inspectorul poate obţine informaţii reale despre modul de realizare a activităţii didactice ,respectiv despre nivelul la care se situază calitatea procesului de predare,învăţare şi evaluare,prin raportare la curriculum,la programa şcolară şi la politica educaţională adoptată.
Această foră de inspecţie are ca obiectiv aprecierea competenţei profesionale şi pedagogice a cadrului didactic la un moment dat şi are ca scop examinarea multicriterială a măsurii ăn care un furnizor de educaţie şi programul acestuia ăndeplinesc standardele naţionale de referinţă,făcute publice.
Inspăectorul şcolar de specialitate are obligaţia să cunoască nivelul de performanţă al tuturor cadrelor didactice aflate în subordine.În acest sens ,fiecare cadru didactic din sistem va fi inspectat la clasa cel puţin o dată la cinci ani.
Desfăşurarea inspecţiei de specialitate va consta în culegerea de date privind:
1.proiectarea activităţii instructiv-educative în concordanţă cu curriculum naţional şi programe şcolare în vigoare;
2.modul în care se derulează procesul de predare, învăţare şi de evaluare la clasă:;
3.nivelul atingerii standardelol de calitate;
4.profesionaliymul cadrului didactic;
5.nivelul de pregătire al elevilor şi modul în care aceştea operează cu cunoştinţele şi deprinderile asimilate;
7.calitatea influenţelor mediului educaţional creat în instituţia şcolară asupra elevilor şi cadrului didactic.
Inspecţia specială
Inspecţia specială are ca obiectiv evaluarea activităţii cadrelor didactice în vederea obţinerii gradelor didactice în în învăţămînt,.
No comments:
Post a Comment